torsdag 14. februar 2013

Industrialisering i Sovjet


Økonomisk utvikling var viktig for Sovjetunionen etter revolusjonen. Man hadde en femårsplan som man hele tiden skulle følge for å utvikle landet. En viktig del for å vokse økonomisk var industrialisering. Man bygde derfor flere store fabrikker og utviklet industrien gjennom flere år.

 Her har jeg funnet en propagandaplakat som skal illustrere en stor industriplattform fra Sovjetunionen, med fabrikker, maskiner og folk som arbeider. Fabrikken har i tillegg masse røde bannere disse skal illustrere kommunismen. Nederst på bildet står det at Sovjet har jobbet bra med femårsplanen, og enda skal fortsette med den, og dette er budskapet; å fortsette med videre industrialisering. Motivet er framstilt stilisert fordi det blir framstilt litt annerledes enn det er i virkeligheten.

torsdag 31. januar 2013

Film på slutten av 1800 tallet.


Filmen ble oppfunnet og fikk sitt gjennombrudd på slutten av 1800- tallet. Den første filmen kom i 1888, og ble laget av den franske oppfinneren Louis Le Prince. Den varte bare noen få sekunder. Grunnen til at man kunne starte og produsere film var at levende bilder ble oppdaget. Det var Eadweard Muybridge som sto for denne oppdagelsen i 1878. Han tok en serie stillbilder av en hest i fart, og disse bildene kunne settes sammen slik at det hele fremsto som "levende". For at man skulle lage film måtte man ha et stilbildekamera. Senere  kom stumfilmene og ble populære, de hadde en finere klippeteknikk. En av verdnes mest kjente stillbilde filmer het "Uncle Tom's Cabin"

Ved å kombinere filmen fra Louis Le Prince utviklet brødrene Auguste og Louis Lumière i 1895 sitt eget system for visning av film. Dette ble kalt for kinematografen. Kinematografen gjorde det mulig å vise film for et større publikum. Det var spesielle tekniske forutsetninger for å vise filmen til publikum kinematografen førte filmen over valser med små tenner. Disse tennene tar tak i perforeringshullene i filmen og trakk den til åpningen bak prosjektorlinsen, kalt porten.
 
Filmen har utviklet seg enormt gjennom historien, og i dag kan vi se på film i 3D. Der karakterene kan "fly inn i ansiktet ditt"

Her er verdens første film
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=F1i40rnpOsA

torsdag 10. januar 2013

Historie 10. Januar


Hvem tror du at du er ?

Idag har Magnus vært på seminar, derfor har jeg jobbet hjemme med oppgaver. Vi fikk i oppgave av
å se på en NRK-serie som heter "Hvem tror du at du er". Den handler om kjente personer som undersøker sine røtter. Og får svar på hvordan tidligere generasjoner innenfor familien hadde det, hvor de bodde, hva de arbeidet med osv. Jeg valgte å se på episoden der en av våre mest kjente kokker, Eivind Hellstrøm er involvert. Dette er fordi det en mann jeg har stor respekt for, han har en helt egen stil og karisma.

Eivind Hellstrøm er en veldig opptatt mann med svært mye å gjøre. Han er ugift og en liten familie. Han har at liten tid til å reflektere slektningers opphav, og har spesielt svært liten kunnskap om hans egen far sin slekt. Det er fordi han hadde ikke det nærmeste forholdet til sin egen far, og faren hadde fortalt svært lite om sin egen slekt. På grunn av dette velger Hellstrøm å undersøke slekten på farssiden i programmet.

Det første Hellstrøm gjør er å dra til byarkivet i Oslo, der han møter en lokalhistoriker. Det første han får vite er at hans far jobbet for Tyskerne under krigen. I tillegg til dette får han vite at resten av hans tidligere familien har hatt et veldig rart flyttemønster som kan minne om tatere. Dette gjør han veldig skeptisk. Videre drar han til Karmøy som er et av stedene der familien har oppholdt seg. Der får han vite at familien har drivet med gruvedrift, og at det er grunnen til at flyttemønsteret har vært så rart. De har flyttet nedover i landet på jakt etter ny gruver og jobbe i.

Videre får han beskjed om at familien hans egentlig har finsk opprinnelse og flyttet til Norge på 1800 tallet for å få seg jobb. Dette er et finsk folkeslag som kalles for kvener. Han får vite at tipp oldefaren har jobbet seg gradene oppover og ble etterhvert sjefsmed i Alta. Hellstrøm blir bare mer og mer interessert for hver eneste ledertråd. Man kan se at han tydelig er glad og fornøyd med at det viser seg at han er fra en familie som har jobbet hardt gjennom flere år, og lyktes.

 Episoden har flere likheter, men også ganske store forskjeller med oppgaven som jeg skal begynne å skrive. Jeg har tenk til å skrive om min farfar og har mye mer kunnskap om han enn det hellstrøm hadde om sine forfedre. Jeg har allikevell mange ulike spørsmål som jeg har lyst til å prøve å få svar på. Hvorfor endte han opp på Årvoll midt i Oslo egentlig. Han var jo fra landet. Hva var grunnen til at han begynte å jobbe med akkurat det han begynte med. Han bodde på Årvoll resten av livet. Hvordan forandret Årvoll seg i løpet av hans mange år der. Jeg har mange svar jeg ønsker å få svar på, men det er ingen tvil om at det kommer til å bli en krevende og spennende historieoppgave.


tirsdag 1. januar 2013

Industrialisering under den andre revolusjon


Den kanskje aller største nyvinningen under den andre revolusjonen var at stål kunne fremstilles på en rimeligere og enklere måte enn tidligere. Jern var nokså vanskelig å arbeide med, derfor ble det foredlet til stållegeringer som var lettere å arbeide med og mer slitesterkt. Videre kom man fram til en ny kjemisk teknologi så jernbaner, lokomotiver, skinner og maskiner kunne produseres i stål.

Noe som var minst like viktig var at elektrisitet for alvor ble tatt i bruk som energikilde i industrien. Det førte til nye former for komunikasjon, og telegrafen kom for alvor i bruk. Det ble etablert et nett av telegraflinjer og undersjøiske kabler som førte til at bestillinger og avtaler ble mer effektivt. Elektrisiteten kunne også brukes som drivkraft. Dette førte til at elektriske motorer ble tatt i bruk.

Ved hjelp av disse teknologiske nyvinningene som jeg har gjort rede for i blogginnlegget ble det mulig å ta makt i andre land, og opprette kolonier. Dermed ble forutsetningene for imperialismen lagt. På grunn av stål fikk en bygget mer slitesterke bygninger, maskiner og infrastruktur.  På grunn elektristeten fikk man som skrevet telegrafer der man kunne kommunisere over en langt større radius og langt mer effektivt enn tidligere, man kunne også reise til en annen verdensdeler mye raskere enn tidligere. Det er ingen tvil om at industrialiseringen var svært avgjørende for imperialismen.






Her ser vi et bilde av en telegraf